Thursday, February 21, 2013

0 Ada Apa Bila Parti Serpihan Pas, BERJASA Sertai PRU 13


Kalau tanya generasi muda sekarang pasti ramai yang kata tak kenal langsung apa itu BERJASA. Ini kerana sudah lebih 17 tahun parti politik serpihan PAS itu menyepi.

Tiba-tiba muncul berita baru-baru ini mengenai pengumuman parti BERJASA untuk bertanding semula dalam PRU ke 13.

Pengumuman itu sudah tentu menimbulkan tanda-tanya dan menarik perhatian berbagai pihak terutamanya pemerhati politik semasa.

Semua orang tahu PAS kini berkecamuk dengan berbagai masalah ekoran hubungannya dengan DAP dan PKR.

Apakah ia hendak mencelah masuk melihat situasi itu?

Jika PAS menggunakan lambang bulan, BERJASA menggunakan lambang bintang. Warnanya sama hijau dan putih.

Kali terakhir BERJASA bertanding PRU ialah pada tahun 1995 bersama Angkatan Perpaduan Ummah (APU).


Lebih menarik dengan pengumuman NGO yang menjadi wadah aktivis Islam, Ikatan Muslimin Malaysia atau ISMA untuk bertanding di atas tiket BERJASA.

Presiden ISMA, Abdullah Zaik Abdul Rahman berkira-kira untuk bertanding di 20 kerusi DUN dan Parlimen seluruh negara.

Dengan fokus yang jelas “Bukan kerusi yang ditandingi UMNO atau PAS,” katanya.

“Calon-calon ISMA masuk bertanding untuk menang, dan berharap dapat memainkan peranan Kuasa Ketiga sebagai pendesak, penentu dan pengimbang kuasa,” ujarnya.

Tambah beliau, kawasan-kawasan yang dipilih pula adalah demi memastikan kuasa politik orang Melayu kekal utuh sebagai faktor penentu kedudukan Islam di negara ini.

“Jentera pilihanraya di kawasan-kawasan ini telah pun bersiap siaga dan bersedia untuk menghadapi pilihan raya pada bila-bila masa,” kata beliau.

Komitmen ISMA untuk bersama dengan BERJASA sudah pasti menjadi satu nafas baru kepada parti yang beralamat di No 17, Jalan Besar Pasir Mas Kelantan itu.

Ini kerana ISMA mempunyai jaringan ahli dan penyokong yang berteraburan di seluruh Malaysia sebagai NGO, apabila pertubuhan itu menyertai parti politik, ia secara tidak langsung akan menggerakkan ahli-ahlinya menjadi kader parti di kawasan-kawasan tersebut.

Formula itulah yang digunakan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim apabila menukar sebuah parti kecil Ikatan Masyarakat Islam Malaysia (Ikatan) yang beralamat di Terengganu kepada Parti Keadilan Nasional pada tahun 1999.

Anwar kemudiannya menggunakan NGO ABIM dan JIM sebagai ahli asas kepada parti dan menggerakkan penubuhan cawangan serta bahagian di seluruh negara.

Jentera asal PKR adalah aktivis ABIM dan JIM sebelum dikembangkang lagi dengan penggabungan antara PKN dan Parti Rakyat Malaysia (PRM) menjadi PKR seperti yang wujud hari ini.

Manakala berdasarkan sejarahnya BERJASA atau nama penuhnya Barisan Jamaah Islamiah SeMalaysia bukan parti baru dalam politik tanahair di negeri-negeri majoriti Melayu sebelah Pantai Timur terutamanya Kelantan.

Parti ini ditubuhkan oleh bekas Menteri Besar PAS Kelantan Datuk Muhamed bin Nasir selepas dipecat PAS pada tahun 1977 berikutan pertelingkahan dengan Presiden PAS masa itu Datuk Asri Muda.

Pernah menyertai BN dan mentadbir Kelantan, dua penggal. Pada tahun 1978 di mana parti tersebut menang 11 DUN dan membentuk kerajaan bersama BN Kelantan dan PRU 1982, di mana parti itu menang enam kerusi DUN.

Bagaimanapun pada PRU 1986, parti itu tidak meletakkan sebarang calon selepas keluar dari BN dan menjadi pembangkang sebelum kembali berkerjasama dalam APU pada 1990 dan 1995.

Bagi orang-orang lama di Kelantan ia merupakan parti alternatif kepada PAS.

Dalam PRU 13 ini ada 222 kerusi Parlimen dan 505 kerusi DUN akan dipertandingkan.

Antara kerusi yang bakal ditandingi BERJASA mengikut maklumat yang diterima Agendadaily adalah Parlimen Subang, Puchong, Seremban, Tapah, Wangsa Maju, Segamat dan DUN Gurun serta Derga.

Parlimen Subang hampir 50 peratus adalah pengundi Melayu, Cina 35 peratus, India 13 peratus selebihnya kaum-kaum lain.

Penyandangnya dari PKR R Sivarasa yang mengalahkan calon MIC S Murugesan dengan majoriti lebih 7 ribu undi di kawasan yang mempunyai lebih 60 ribu pengundi.

Lihat pula Parlimen Seremban, di mana peratusan kaumnya Melayu 45 peratus, Cina 45 peratus, India 12 peratus selebihnya lain-lain kaum.

Berdasarkan keputusan PRU 2008, Calon DAP John Fernandes menang dengan majoriti 3 ribu undi mengalahkan Datuk Yu Chok Tow dari BN. Juga ada lebih kurang 60 ribu pengundi.

Atau Parlimen Padang Serai di mana peratusanya kaum Melayu adalah 54 peratus, Cina 22 peratus, India 22 peratus dan selebihnya lain-lain kaum.

Kerusi itu dimenangi oleh PKR pada 2008 dengan majoriti lebih 11 ribu undi selepas calon PKR N. Gobalakrishnan mendapat 28,774 berbanding calon BN Datuk Boey Chin Gan 17,036.

N Gobalakrisnan bagaimanapun keluar dari PKR dan menjadi wakil bebas di Parlimen pada 2010.

Dalam kata mudah, BERJASA menjadi alternatif kepada orang Melayu/Islam di kawasan-kawasan yang mana UMNO dan PAS tidak bertanding dan jangan terkejut jika calonnya adalah seorang tokoh Islam yang berwibawa, mungkin juga bakal mendapat undi dari kaum-kaum lain.

Beberapa aktivis Islam memberitahu Agendadaily, akan ada kejutan dari segi calon-calon yang ditampilkan oleh BERJASA nanti.

Presiden BERJASA, Mohd. Yusoff Haron sendiri awal Febuari lalu menawarkan tempat untuk bekas Timbalan Presiden PAS Nasharuddin Mat Isa untuk bertanding di atas tiket parti tersebut.

“BERJASA boleh bekerjasama dengan semua pihak yang boleh menyumbang kepada kebaikan negara dan rakyat,” katanya.

Pengarah Eksekutif Markas Pilihan Raya BERJASA, Brig Jen (B) Datuk Hashim bin Abdul Karim pula dilaporkan berkata, parti itu mengambil keputusan untuk kembali bertanding pada PRU 13 demi memperkasakan hak orang Melayu dan agama Islam.

Beliau juga berkata, langkah meletakkan calon kali ini bukan bertujuan memecahkan undi orang Melayu, sebaliknya mahu meramaikan wakil kaum itu di Parlimen.

Berdasarkan faktor-faktor itulah kemunculan semula BERJASA menarik perhatian berbagai pihak, apatah lagi ketika PRU 13 akan datang dilihat sebagai ‘ibu segala pilihanraya’.

Perang di atas gelanggang sudah pasti bukan lagi antara BN dan pakatan pembangkang, tetapi juga kemunculan parti baru yang dijenamakan semula, selain calon-calon bebas di 222 kawasan Parlimen dan 505 DUN seluruh negara.

Semua sudah bersiap sedia hanya menunggu tarikh Parlimen dibubarkan sahaja, dari SMS terkini yang disebarkan ‘kononnya’ tarikh yang dicadangkan adalah pada 4 Mac nanti. Wallahualam...

-Helmi Hanafi

0 comments:

 

POLITIK HARIAN Copyright © 2013 - |- Template created by O Pregador - |- Powered by Blogger Templates