Tuesday, November 29, 2011

Khairy: Pertandingan Pidato Politik Mekanisme Pencarian Pemimpin Muda #pidatopemudaBN


Pertandingan Pidato Politik Piala Perdana Menteri anjuran Pemuda Barisan Nasional (BN) boleh dijadikan medan mencari bakat pemimpin muda, kata Ketua Pemuda BN Khairy Jamaluddin.

Beliau berkata kejayaan penganjuran program yang julung kali diadakan, dengan penyertaan ramai peserta muda pelbagai kaum, mendorong program itu untuk dijadikan acara tahunan BN.

"Ini merupakan satu program mencari bakat, yang saya rasa penting dalam BN dan cara yang paling berkesan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri pertandingan akhir program itu di Pusat Dagangan Dunia Putra Selasa.


Khairy, yang juga Ketua Pemuda Umno, berpendapat ciri utama seorang pemimpin adalah menjadi penghujah paling berkesan.

Beliau berkata penglibatan ramai generasi muda dalam program itu menunjukkan keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) pada Khamis lalu bagi membolehkan mahasiswa menyertai parti politik adalah tepat.

"Kita telah buktikan melalui pertandingan ini bahawa mereka sedia untuk bersama kita dan tidak ada sebab untuk kita sekat kemahuan mereka," katanya.

Pertandingan akhir pidato politik hari ini menyaksikan 12 peserta berpidato setelah melalui peringkat zon di seluruh negara sejak 13 Nov lalu.

Johan dimenangi Mohd Syamsul Salleh, 25, yang membawa pulang RM5,000 beserta piala iringan manakala naib johan menjadi milik Mohd Noorfirdaus Che Aman, 22, yang menerima RM3,000 dan piala iringan serta tempat ketiga Azmi Ismail, 39, yang mendapat RM1,000 beserta piala iringan.

-Bernama

1 comment:

azman_naim said...

no 3 tu mcm kenal jew,,