Tuesday, November 29, 2011

Media Diminta Patuhi Etika Dalam Perhimpunan Agung UMNO #PAUMNO


KUALA LUMPUR, 22 Nov – Petugas media yang akan mula berkampung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) sempena Perhimpunan Agung UMNO 2011 diminta untuk mematuhi etika kewartawanan dalam membuat liputan sepanjang persidangan tersebut.

Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mahukan para wartawan bertanggungjawab dan menunjukkan tahap profesionalisme dalam membuat laporan.

“Untuk perhimpunan agung ini saya merayu kepada saudara-saudara kalau ada perkara-perkara yang dibangkitkan bersifat rasis tidak perlulah dilaporkan. Ini bukannya bermakna kita mahu menyekat tetapi adakalanya pembahas terlupa dan laporan tersebut akan menyinggung perasaan; ini adalah untuk mengelakkan perkara-perkara yang boleh mengguris perasaan orang lain,” katanya.Terang beliau, sebelum ini Perhimpunan Agung UMNO pernah disiarkan secara langsung tetapi ia menimbulkan masalah kerana tidak semua pihak dapat menerimanya.

“Kita tahu apa yang berlaku dan semua pihak berhak bercakap tentang kepentingan bangsa atau kaum masing-masing tetapi apa yang penting adalah semasa penggulungan oleh Presiden sendiri,” katanya.

Jelas beliau, realitinya parti-parti politik di Malaysia adalah berasaskan kaum jadi kewibawaan wartawan dalam membuat liputan penting bagi menghasilkan berita yang boleh membawa perpaduan dan kebaikan.

“Biarpun kita berasaskan perkauman dalam parti politik tapi Barisan Nasional adalah parti terbaik kerana semua keputusan dibuat bersama malah sejak pilihan raya pertama tahun 1955 sampai hari ini tak ada mana-mana anggota kompenan pernah gunakan lambang masing-masing,” ujarnya.

Beliau berkata demikian dalam taklimat media menjelangnya Perhimpunan Agung UMNO yang akan berlangsung bermula 29 November ini hingga 3 Disember depan.

Dilaporkan sebanyak 83 buah agensi media, dengan 74 tempatan dan 9 agensi antarabangsa yang melibatkan seramai 1,540 wartawan telah berdaftar ke Perhimpunan Agung UMNO 2011.

Berikut adalah Etika Media Sempena Perhimpunan Agung UMNO 2011

ETIKA SEMASA PERHIMPUNAN AGUNG UMNO 2011

1. Perhimpunan Agung UMNO 2011 akan berlangsung mulai 29 November 2011 sehingga 3 Disember 2011 bertempat di Pusat Dagangan Dunia Putra, Kuala Lumpur.

2. Sehubungan itu, pihak tuan diingatkan untuk mematuhi peraturan – peraturan membuat liputan serta kod etika berpakaian semasa majlis tersebut, sepertimana berikut :-

2.1 Ketika lagu Negaraku dinyanyikan, petugas media tidak dibenarkan melakukan sebarang pergerakan sebagai menghormati lagu kebangsaan kita.

2.2 Pergerakan petugas media perlu tertib agar tidak menganggu perjalanan Perhimpunan Agung UMNO.

2.3 Petugas media tidak dibenarkan menghalang pandangan dan membelakangkan pentas Ahli Majlis Tertinggi, kawasan tetamu khas dan para perwakilan.

2.4 Petugas media yang terlibat dalam persiapan pemasangan kamera dan peralatan teknikal di dalam dewan – dewan persidangan (Dewan Merdeka / Dewan Tun Dr. Ismail / Dewan Tun Hussein Onn) dan bilik sidang media hendaklah dibuat sebelum ketibaan VIP atau sebelum majlis bermula untuk proses jaringan keselamatan oleh pihak keselamatan.

2.5 Hanya petugas media (wartawan) yang memakai tag nama khas yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat UMNO sahajadibenarkan membuat liputan di dalam dewan–dewan persidangan (Dewan Merdeka / Dewan Tun Dr. Ismail / Dewan Tun Hussein Onn) sepanjang Perhimpunan Agung UMNO.

2.6 Hanya petugas media (jurufoto / jurukamera / krew) yang dibekalkan bip khas (warna biru) yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat UMNO sahaja yang dibenarkan membuat liputan di dalam Dewan Merdeka sepanjang Perhimpunan Agung UMNO.

2.7 Manakala petugas media (jurufoto / jurukamera / krew) yang dibekalkan bip khas (warna merah) hanya dibenarkan membuat liputan di luar Dewan Merdeka sepanjang Perhimpunan Agung UMNO serta sewaktu Majlis Perasmian dan Persidangan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO (Dewan Merdeka / Dewan Tun Dr. Ismail / Dewan Tun Hussein Onn).

2.8 Ketika Majlis Taklimat Presiden (Majlis tertutup) semua petugas media (jurufoto / jurukamera) hanya dibenarkan membuat ‘photo opps’ untuk lima minit pertama di dalam dewan Merdeka dan selepas itu, semua petugas media tidak dibenarkan sama sekali berada di dalam dewan tersebut.

2.9 Hanya petugas media yang memakai tag nama khas yang dikeluarkan oleh Ibu Pejabat UMNO sahaja dibenarkan memasuki dan menggunakan kemudahan yang disediakan di dalam pusat Media (Bilik Mawar).

2.10 Kod etika berpakaian

Lelaki : Baju kemeja
Baju batik lengan panjang
Baju Melayu lengkap bersamping dan bersongkok
Berseluar panjang (slack)
Berkasut kulit

Tidak dibenarkan: Baju T
Kemeja tanpa kolar / berlengan pendek
Seluar jeans
Seluar pendek
Pakaian ketat dan kurang sopan
Selipar / kasut sukan

Wanita : Baju kurung atau kebaya labuh
Blouse berlengan panjang
Skirt panjang (di bawah paras lutut)
Sari berlengan dan pakaian kebangsaan kaum-kaum lain
Berseluar slack panjang
Lain-lain pakaian yang kemas dan sopan

Tidak dibenarkan : Baju T
Baju tanpa lengan
Seluar jeans
Seluar pendek
Pakaian ketat dan menjolok mata
Selipar / kasut sukan

Nota : Hanya Baju T berkolar yang mempunyai logo agensi atau media terbabit sahaja dibenarkan

3. Kegagalan mana-mana petugas media mematuhi peraturan-peraturan membuat liputan serta kod etika berpakaian yang ditetapkan akan menyebabkan mereka tidak dibenarkan membuat liputan sepanjang Perhimpunan Agung UMNO. -umno-online

No comments: